HPC

AL-KO Hybrid Power chassis (HPC) onder de camper

Nieuws

Het Hybride Power Chassis (HPC) van AL-KO met elektrisch aangedreven achteras is vanaf de tweede helft van 2020 leverbaar. Gemonteerd aan een Fiat Ducato Triebkopf.

HPC is testfase voorbij

Het HPC chassis is een doorontwikkeling van het lichtgewicht AL-KO leichtbau-chassis. De elektrisch aangedreven achteras heeft een piekvermogen van 90 kW. Hij is in te schakelen op het moment dat hij nodig is. Puur elektrisch kan een afstand van 50 tot 100 kilometer worden afgelegd. Naast de elektrische aandrijving blijft het voertuig gewoon beschikken over de oorspronkelijke dieselmotor. Daarmee blijft een ruime actieradius gegarandeerd.

De HPC was voor het eerst te zien op de Caravan Salon

Voordelen HPC

Door de beide aandrijvingen tegelijk te gebruiken, kan het voertuig beter versnellen. Iets wat bijvoorbeeld bij het inhalen van pas kan komen. Daarnaast is bij een gelijktijdig gebruik een lager brandstofverbruik en geringere CO2 uitstoot (tot 30% minder) te verwezenlijken. Opladen kan via het plug-in laadstation. Een snellader is eveneens aanwezig. In Duitsland voldoet de HPC-aandrijving aan alle eisen om een zogenaamd E-kenteken te krijgen.

Meer gemak

Nog meer comfort in de nabije toekomst. Want via een gps-systeem zullen milieuzones door het voertuig worden ‘gezien’. Het inschakelen van de elektrische aandrijving gaat vervolgens helemaal automatisch. Bijkomend voordeel: het systeem wint energie terug en slaat energie op. Deze energie is ook voor andere systemen te gebruiken, zoals de binnenverlichting en de koelkast. Maar ook voor de verwarming, de airco of de televisie. HPC maakt zo de camper (en caravan) onafhankelijker van de stroompaal. Last but not least: een voorwielaangedreven camper is door het inschakelen van de elektrisch aangedreven achteras opeens vierwielaangedreven. Handig op nat gras.

Voordelen zijn er natuurlijk voor bedrijfsauto’s die veel in de stad moeten zijn. Maar campers (en later ook caravans) profiteren volop mee. Je kan ook bij een mogelijke toekomstige aanscherping van de milieuregelgeving je camper blijven gebruiken. Een bescherming van je investering. Ook blijft een camper met deze aandrijving daardoor waardevast.

Naar de site van AL-KO.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!