ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Advies: Duitse tol is geen discriminatie
Advies: Duitse tol is geen discriminatie
Nieuws

Advies: Duitse tol is geen discriminatie

  1. 6 februari 2019, 17:00
  2. 0 Reacties

Er ligt nog geen rechterlijke uitspraak, maar wel een duidelijke conclusie. Een belangrijke adviseur van het Europese Hof van Justitie zegt namelijk dat de Duitse tol voor personenauto’s – die per 2020 in moet gaan – niet discriminerend is. Het is aannemelijk dat het Hof dit advies gaat volgen.

Maut niet in strijd met Europese recht

Oostenrijk heeft – met steun van Nederland – een rechtszaak aangespannen tegen de invoering van de Duitse Maut (tol). Het feit dat voor Duitse automobilisten de tol deels wordt gecompenseerd via de Duitse wegenbelasting, werd als discriminatie aangemerkt. Daar is advocaat-generaal Nils Wahl van het Europese Hof het niet mee eens. Hij heeft het over een misverstand aangaande het begrip discriminatie. Duitse automobilisten zijn volgens hem niet te vergelijken met buitenlandse automobilisten.

Gebruiker/vervuiler moet betalen

Oostenrijk heeft niet weten aan te tonen dat buitenlandse automobilisten een slechtere behandeling krijgen dan de Duitse, zo is zijn opvatting. Buitenlandse automobilisten hebben namelijk de keus uit vignetten voor langere of kortere duur. Duitsers betalen altijd het hele jaar. Ondanks de compensatie gaan Duitse automobilisten daardoor nooit minder betalen dan automobilisten uit andere landen. De tol gaat daarmee volgens hem uit van het beginsel dat de gebruiker/vervuiler moet betalen.

Het is de bedoeling dat de tolheffing in het najaar van 2020 ingaat. De hoogte hangt af van hoe vervuilend een auto is. Het goedkoopste vignet voor tien dagen gaat tussen de 2,50 en 20 euro kosten.

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEER Nieuws NIEUWS