maximumsnelheid

Accessoires zijn van invloed op maximumsnelheid

Accessoires

Luifels, fietsendragers, airco’s. Veel camper- en caravanbezitters schroeven de nodige accessoires op hun kampeermiddel. Deze extra’s kunnen van invloed zijn op de snelheid die veilig kan worden gereden. Sommige fabrikanten geven bij hun product dan ook een aanbevolen maximumsnelheid aan.

Windvangers

Als je daar even over nadenkt is dat helemaal niet vreemd. Tijdens het rijden vangen accessoires nou eenmaal wind. Daar komt soms ook nog een slecht wegdek bij. Hoe hoger de snelheid hoe meer krachten er op los gelaten worden. Natuurlijk controleer je of alles vastzit voor het wegrijden. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook om aansprakelijkheid te voorkomen, geven fabrikanten daarom maximumsnelheden aan die veilig gereden kunnen worden na montage van hun producten.

Fietsendragers

Niet alle fabrikanten van fietsendragers geven een veilige maximumsnelheid aan – EuroCarry en Thule doen dit bijvoorbeeld niet – maar Fiamma adviseert om met een aan de achterzijde gemonteerde fietsendrager met een kleine camper niet harder dan 110 km/u te rijden. Voor grotere campers met een fietsendrager achterop is 90 km/u het aanbevolen maximum.
maximumsnelheid fietsendrager

Dakluiken en -ramen

Als dakluiken en –ramen goed zijn gesloten ziet Dometic geen reden om een maximumsnelheid te adviseren. Zo ook MPK en Thule. Toch wijst Dometic erop dat grote te openen dakramen in principe tot 130 km/u zijn gegarandeerd. De kleinere zogenaamde mini- en mikroluiken kunnen in principe snelheden tot 160 km/u aan. Een dakluik met ventilator tot 150 km/u. Fabrikant Remis houdt het op een maximumsnelheid van 120 km/u. Fiamma is voorzichtiger en houdt voor buscampers met een dakluik 110 km/u aan en voor campers 90 km/u.

Airco en luifel

Een gemonteerde dakairco kan wel tegen een stootje. Daarom geven  Truma, Dometic, Teleco en Eberspacher geen snelheidbeperking. Reimo en Westfalia adviseren eventuele luchtroosters bij de ramen te verwijderen tijdens de rit. Een luifel vangt niet al te veel rijwind, geen beperking derhalve bij Thule. Fiamma doet dit wel: 110 km/u voor buscampers en 90 km/u voor campers aan als maximumsnelheid.
Truma compact plus

Zonnepanelen en satelliet

Als een zonnepaneel correct is gemonteerd zien de meeste fabrikanten (o.a. Büttner en Truma) geen reden om een maximumsnelheid aan te bevelen. Voor een schotel ligt dit anders. Crystop adviseert maximaal van 130 km/u aan als de schotel ingeklapt naar achteren staat. Is hij dwars op het dak gemonteerd dan is 100 km/u hard genoeg. Schotelbouwers Teleco en ten Haaft houden het eveneens op maximaal 130 km/u. Teleco geeft aan dat kleinere schotels met een doorsnee tot 65 centimeter een snelheid tot 150 km/u aankunnen.
Er zijn ook accessoires zonder snelheidsbeperkingen, zoals dakkoffers of hefdaken. Als je deze monteert dien je je gezonde verstand te gebruiken als je de weg opgaat.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant