Mini elektrisch

60 jaar jonge Mini als elektrisch hebbeding

WVTTK

De oer-Mini viert dit jaar zijn 60e verjaardag, maar is nog steeds springlevend. Het Britse bedrijf Swindon Powertrain maakt van het oude model nu een elektrische versie. Vanaf nu te koop, maar haast is geboden. Er worden er maar 100 van gemaakt.

Elektrische MiniActieradius van 200 kilometer

Zijn verjaardag valt op 18 augustus en dit jaar is dat zijn 60e. De Mini van de British Motor Corporation voegt op deze respectabele leeftijd een onverwacht hoofdstuk toe aan zijn geschiedenis. Vlakbij Bristol, in het graafschap Wiltshire, worden 100 exemplaren omgebouwd tot een volledig elektrisch aangedreven hebbeding. Met 110 pk/ 80 kW zit je binnen 9,2 seconden op de maximale 130 km/u. Als de accu in vier uur helemaal opgeladen is kun je er 200 kilometer ver mee komen.

Swind E Classic Mini

Swind E class Mini heet hij voluit. Het is de eerste oldtimer die als elektrische auto in een serie zal worden gebouwd. De Mini, in 1959 ontworpen door Sir Alec Issigonis, heeft wereldwijd een trouwe schare fans. Het ontwerp was en is nog steeds baanbrekend. Behalve de aandrijving bleef daarom verder bijna alles bij het oude. Hij is nog steeds maar 3 meter lang en er passen nog steeds vier volwassenen in. Wat je krijgt voor je geld is weliswaar een retro-look maar voorzien van de modernste techniek. Dat heeft overigens wel zo zijn prijs: te koop vanaf 90.000 euro.

Maar 100 stuks

Hij kan met het stuur links of rechts worden gebouwd. Je krijgt er een jaar lang garantie op, ongeacht het aantal gereden kilometers. Elke klassieker krijgt eerst een grondige restauratie. Daarna lepelen ze er de nieuwe aandrijving in. Daarvoor gebruikt het bedrijf een 24 kW Lithium-accu. In vergelijking met andere elektrisch aangedreven auto’s is de motorisering bescheiden te noemen. Voor een vlotte flitser voor in de stad is het echter genoeg. In het interieur zien we usb-stopcontacten en een info/navi-systeem. Stuurbekrachtiging, airco, verwarmde stoelen, achter- en voorruitverwarming. Ook nieuw aan deze versie is de verbeterde vering, moderner chassis, nieuw remsysteem en roestpreventie. De draaicirkel is met 8,6 meter dan weer lekker ouderwets.
Mini E dash
Naar de site van Swindon Powertrain.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant