Kerstmarkten in Frankrijk - Obernai

5 kerstmarkten in Frankrijk met de camper

Onderweg

Kerst: je houdt ervan of je vindt het helemaal niks en dat is net zo met kerstmarkten. Wij zijn er gek op! Wil je er in december nog op uit trekken met de camper of caravan? Dan is een bezoek aan een van de kerstmarkten het ultieme uitje.

Kerstmarkten: niet alleen in Duitsland

Uiteraard kijken we voor kerstmarkten die er toe doen eerst naar onze oosterburen. Daar heeft iedere zichzelf respecterende stad of dorp wel een kerstmarkt. Wij blijven in Nederland echt behoorlijk achter met deze traditie. Natuurlijk kun je naar Dordrecht, maar dat is maar een weekend. Dickens in Deventer is al net zo kort.
Dit keer kijken wij voor vijf kerstmarkten over de grens – waar je makkelijk met de camper kunt komen – niet naar het oosten, maar richting het zuiden. Naar Frankrijk om precies te zijn. We zetten de vijf leukste en best bereikbare kerstmarkten in Frankrijk voor je op een rij.

Metz

Begin december zakken we door België en Luxemburg af naar de eerste stop: Metz. Na een tip van een lezer die ons op Instagram volgt, nemen we daar een kijkje op de kerstmarkt. De camperplaats naast de camping municipal is onze overnachtingsplaats op deze eerste dag.

Vanaf de camperplaats wandelen we in een minuut of vijf zo de oude binnenstad van Metz in. Rond de kathedraal vinden we een aantal kerstmarkten en een enorm reuzenrad. Metz is sowieso het bezoeken waard. De stad is een paradijs voor shopaholics en ook de bourgondiër komt er aan zijn trekken. Omdat Metz op 434 kilometer van Utrecht ligt, is dit ook nog eens een uitstekende tussenstop op weg naar het zuiden.
De kerstmarkt in Metz is geopend van 22 november tot 28 december 2019.

Romantische kerst in de Elzas

Op dag twee rijden wij gelijk door naar onze volgende stop: Colmar. Daar zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden met de camper. Let op, want in de feestmaand december zijn in het weekend de meeste plaatsen snel bezet.
Wij verblijven op de camperplaats aan de Rue Henry Wilhelm, die bijna tegen het centrum van de stad aan ligt.

Colmar

Colmar is een heerlijke stad. In de Elzas zie je heel veel vakwerkhuizen en ook de oude binnenstad van Colmar is ervan vergeven. We zwerven uren door de straatjes langs wel zes verspreid liggende markten. Het valt ons op dat de aangeboden waren in Frankrijk wezenlijk anders zijn dan die op de Duitse kerstmarkten, waar je toch telkens weer dezelfde prullen en worsten tegenkomt. Op kerstmarkten in Frankrijk vind je weinig worst, maar wel pretzels en sauerkraut. Verder veel gerechten met warme kazen en vin chaud (glühwein) natuurlijk.
Vier het kerstfeest in Colmar van 22 november tot 29 december 2019.

Vin chaud hoort erbij.

Eguisheim

Eguisheim is een van die typisch kleine wijndorpen in de Elzas. Wij komen er bij toeval langs omdat we van onze overnachtingsplek bij Voegtlinshoffen naar Colmar rijden. Toch staat Eguisheim lokaal op de kaart en dat is geheel terecht. Het is een prachtig dorpje met de typische gesloten bouw, alles in een rondje en binnen de stadsmuur vind je geen moderne gebouwen. In de nauwe straatjes zijn talloze kleine winkeltjes gehuisvest en de inwoners van de binnenstad doen allemaal erg hun best het hele dorp in de kerstsfeer te brengen.
Je kunt de markt in Eguisheim bezoeken van 29 november tot 30 december 2019.

Obernai

‘De Efteling’, dat is de eerste gedachte die bij Obernai in ons opkomt. We naderen het dorpje vanaf de parkeerplaats aan de oostzijde, waar je ook met de camper mag overnachten, gratis zelfs. Door een poortje in de stadsmuur komen we direct op de kerstmarkt. Slingerende straatjes vol gezellige winkels en pleintjes met stalletjes vin en marrons chauds. Deze markt staat bekend als dé kerstmarkt voor foodies. Typisch voor de kerstmarkten in Frankrijk is ook de koek die je op elke markt tegenkomt. Het lijkt nog het meest op onze ontbijtkoek die ze hier met sinaasappel, honing of naturel verkopen. En dan is er nougat, in hoeveelheden die je doen watertanden. Dat Fransen gek zijn op zoetigheid is wel duidelijk, getuige de hoeveelheid winkels met karamel die we tegenkomen. Het dorp Obernai is trouwens sowieso een bezoekje waard. Onder meer vanwege de vele restaurants.
De kerstmarkt in Obernai kun je bezoeken van 23 november tot 31 december 2019.

Kerstmarkten frankrijk - Obernai

Haguenau

We sluiten dit rondje kerstmarkten in Frankrijk af in Haguenau. Dit is de meest noordelijk gelegen markt van de Elzas. We overnachten op de parking du Stade. Op de kerstmarkt in Haguenau zien we veel versieringen met bijzonder licht. Een sfeertje dat je zeker moet gaan proeven bij het vallen van de avond. We maken een rondje langs de meer dan vijftig kerststallen en lopen onderweg tegen feestelijk uitgedoste artiesten aan. In Haguenau kun je door de maand heen verschillende optochten verwachten. Wat wij op alle Franse kerstmarkten trouwens het meest opvallend vinden, is de uitgebreide feestverlichting. Niet alleen aan iedere lantaarnpaal en door de straten, maar ook lichtprojecties op kerken en gebouwen. Dit zorgt voor een feestelijke sfeer en benadrukt het karakter van de vakwerkhuizen.
De kerstmarkt in Haguenau is geopend van 23 november tot 16 december 2019.

Meer kerstmarkten vind je hier.

Sfeer proeven? Check dan ons YouTube-kanaal! We hebben in al deze plaatsen een video gemaakt die je op YouTube kunt bekijken.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant