Tablet of toch maar een E-Reader

Luc Schaepkens

Met de feestdagen voor de deur komt de vraag in menig huiskamer weer ter tafel, kopen we een tabletcomputer?

Tablet

In de meeste gevallen wordt er niet eens gesproken over de soort (tablet) maar is de productnaam veel bekender. Men wil een iPad of een Galaxy Tab. Met deze recente computerontwikkelingen komt een ouderwets fenomeen de hoek weer om. Ging je vroeger naar een computerzaak om een pc aan te schaffen was steevast de vraag van de medewerker, “wat gaat u er mee doen?” Een computer koop je nu bij een mediastore en krijg je hooguit hulp van een schooljongen die steevast de duurste aan jou wil slijten of degene waar hij het meest provisie op krijgt. Waarschijnlijk kan die naar zijn smaak nog niet genoeg.

Voor de tablet geldt deze vraag ook weer, wat wilt u ermee gaan doen? Een boek lezen? Hoe vaak? Even de mail ophalen? Hoe vaak?
Documenten bewerken? Internetten?

Een tablet is vooral bedoelt om mee te internetten en om de moderne glossy tijdschriften via een ‘app’ mee te lezen. Ook kun je er prima je mail mee ophalen en lezen. Zit je echter ergens op een camping met matige dekking van het wifi signaal dan is het meestal niet mogelijk een extra antenne aan te sluiten en zul je naar de zender toe moeten wandelen. Is Email zo belangrijk voor je dan is een laptop of netbook wellicht toch een betere optie voor deze soort gebruik.
Wil je vooral lezen, verslind je een boek per dag dan is de tablet ook niet de juiste keuze. De tablet is zwaarder en geeft licht, leuk voor internet maar heel onprettig als je bijvoorbeeld in het zonnetje met een polaroid zonnebril op wil lezen. In dat geval past een E-reader beslist beter. De schermtechniek van de E-reader maakt het mogelijk bij hoge lichtsterkten te lezen omdat men bij de betere E-reader gebruik maakt van E-ink schermen. Deze schermen geven geen licht, de meeste zijn ontspiegeld en verbruiken minimaal elektriciteit, een E-reader met een E-ink scherm gebruikt alleen elektriciteit als er een bladzijde omgeslagen wordt. Sommige van die apparaten kunnen werkelijk weken met een ‘opengeslagen boek’ liggen en verbruiken dan helemaal niets. Ideaal voor de wat langzamere lezers onder ons.

Kan je op een tablet dan geen boek lezen? Zeker wel, een tablet heeft echter als je leest de verlichting aan. Daarnaast hebben de tablets die wij geprobeerd hebben een polariserend scherm. Licht kost elektriciteit en dus kan de tablet je minder lang onafgebroken laten lezen dan een E-reader.

Hoe werkt een tablet? Een tablet is eigenlijk een minipc met een beperkt OS (operating system). In het geval van de iPad is IOS geïnstalleerd, hetzelfde systeem als op de iPhone werkt. Dan zijn er de Android apparaten, ook deze zijn a’la de telefoons met android. Verder is er een playbook van RIM het bedrijf achter de Blackberry. Dit systeem wil nog niet echt aanslaan op de tabletmarkt. Misschien omdat je per sé een Blackberry moet hebben om je mail te kunnen ophalen.

Sinds kort heeft Amazon (een amerikaanse online boekenwinkel) de Kindle Fire op de markt. Was de Kindle eerder een eigen ontwikkeling E-Reader evolueert het nu naar een tablet.

In onze beleving geen evolutie maar een totale omslag.

De tablets werken dus met verschillende OS-sen maar ze werken allemaal met apps, Apps zijn programma’s geschreven voor de tablet of de telefoon die eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden en allerhande taken op zich nemen. Wordfeud is een van de populaire apps van dit moment. Spelletjes maar ook toepassingen zijn als app beschikbaar. Je kunt dus niet even office installeren op je tablet! Voor spreadsheet en tekstverwerking zijn apps te verkrijgen.
Men dient er echter wel rekening mee te houden dat sommige van die apps geld kosten.

Wifi of 3G? Zowel tablets als E-readers zijn er met Wifi, voor de tablets is dit meestal standaard, voor de E-reader een optie. Voor gebruik buiten het bereik van een wifi access point zijn sommige tablets voorzien van een 3G (GSM) netwerkkaart. Wij denken dat dit in de meeste gevallen een overbodige optie is. Momenteel is het steeds meer gemeengoed dat ook binnen Nederland extra betaald moet worden voor de dataverbinding via 3G. Als je dan in acht neemt dat wifi steeds meer voorhanden is en je eigenlijk bijna overal wel een wifi netwerk kunt vinden. Daarnaast zou je de tablet met je telefoon kunnen verbinden als er geen wifi voorhanden is dan is de interne kaart voor 3G slechts luxe.

Staat u voor de keuze?

Louter op basis van de opties is de keuze simpel, neemt u echter de prijs mee in de overweging dan is een E-Reader al te koop voor iets meer dan 100 euro, de bekende tablets zijn stukken duurder. Men moet dan denken aan 200 tot 700 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur